Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents
 • Results
 • Related
 • Featured
No results found for: "".
 • Weighted Relevancy
 • Content Sequence
 • Relevancy
 • Earliest First
 • Latest First
  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents

  Fett

  SMØR

  (1902) 7T 135
  579. Kostreformen må utvikles videre. Vi må lære å lage mat uten å bruke melk eller smør. Det vil snart komme en tid da det ikke vil være trygt å bruke egg, melk, fløte eller smør, fordi sykdommene hos dyrene vil øke i forhold til økingen av menneskenes ugudelighet og ondskap. Tiden er nær da hele dyreverdenen vil stønne av smerte på grunn av de sykdommer som rammer den, og som er en følge av menneskenes ondskap.
  ROV 280.1

  Gud vil gi sitt folk dyktighet og innsikt til å lage mat uten å bruke disse tingene. Vårt folk må lære å lage mat uten å bruke usunne oppskrifter fra de alminnelige kokebøkene.ROV 280.2

  (1905) M.H. 302
  580. Kaldt smør som spises sammen med brød, er mindre skadelig enn varmt smør som brukes til steking og koking. Men som regel er det best å utelate det fullstendig.
  ROV 280.3

  Oliven, fløte, nøtter og helsematprodukter

  (1902) 7T 134
  581. Oliven kan tilberedes slik al den godt kan spises til alle måltidene. Den næringen som man kan få ved å spise smør, kan man også få ved å spise oliven som er tilberedt på en sunn måte. Olivenolje er et godt middel mot forstoppelse. Tuberkulosepasienter og folk som lider av mavekatarr og dårlig fordøyelse, kan ofte få bedre hjelp av olivenolje enn av medisiner. Som matolje er den bedre enn alle oljer av animalsk opprinnelse.
  ROV 280.4

  (1905) M.H. 298
  582. Når oliven blir behandlet på den rette måten, kan den akkurat som nøtter være en god erstatning for smør og kjøtt. Den rene olivenoljen er langt bedre enn animalsk olje eller animalske fettstoffer. Olivenoljen virker også avførende. De som lider av tuberkulose eller av mavekatarr og dårlig fordøyelse, kan få god hjelp ved å bruke olivenolje.
  ROV 281.1

  Union Conf. Roe. 1900
  583. Helsematproduksjonen trenger både midler og våre medlemmers aktive hjelp, hvis den skal bli i stand til å utføre den gjerning som den burde gjøre. Hensikten med produksjonen av helsemat er at den skal forsyne folk med mat som kan erstatte kjøtt, melk og smør. På grunn av tiltagende sykdom hos dyrene blir det mer og mer risikabelt å spise kjøtt.
  ROV 281.2

  Mat som ikke passer for barn

  (1873) 3T 136
  584. Barna får lov til å spise kjøtt, krydderier, smør, ost, flesk, butterdeigskaker og andre usunne ting. De får også lov til å spise slike ting mellom måltidene. Den slags mat gjør sitt til å ødelegge fordøyelsen, opphisse nervene til unaturlige handlinger og svekke intelligensen. Foreldrene er ikke oppmerksomme på at de sår en sæd som vil bringe sykdom og død.
  ROV 281.3

  Smør hindrer fordøyelsen

  Brev 37,1901
  585. Smør burde aldri settes på bordet. Hvis vi gjør det, er det alltid noen som vil spise mer smør enn de burde. Og smør er ikke godt for fordøyelsen. Men du selv kan godt bruke litt smør på brødet av og til, hvis du mener at dette vil gjøre maten mer velsmakende.
  ROV 281.4

  Smør av beste kvalitet

  Brev 45, 1903
  586. Jeg spiser bare to ganger om dagen, og jeg følger fremdeles det lys som jeg fikk for 35 år siden. Jeg spiser ikke kjøtt. For mitt eget vedkommende har jeg tatt min beslutning om smøret. Jeg bruker ikke smør. Spørsmålet om smør eller ikke smør skulle være lett å avgjøre, hvis man bor på steder hvor man ikke kan få aller beste sort smør. Vi har to melkekuer, en Jersey-ku og en Holsteinku. Vi bruker fløten, og alle er tilfredse med det.
  ROV 281.5

  Ikke i klasse med kjøtt

  (1902) 7T 135
  587. Melk, egg og smør bør ikke stilles i klasse med kjøtt. I noen tilfelle er det gagnlig å spise egg. Tiden er ennå ikke kommet da vi må slutte helt med egg og melk. Mange fattige menneskers kost består hovedsakelig av brød og melk. De har svært lite frukt, og de har ikke råd til å kjøpe nøtter eller nøtteprodukter. I undervisningen om helsereformen må vi gjøre som i alle andre grener av evangelisk arbeid. Vi må møte folket på deres egen grunn. Så lenge vi ikke kan lære folk å lage helsekost som er både velsmakende, nærende og billig, bør vi ikke undervise dem i de mest avanserte former for helsekost.
  ROV 282.1

  Andre må ha sin overbevisning

  [Brev 331,1904] M.H.269
  588. Vi må huske på at det finnes mange forskjellige mennesker og sinn i denne verden. Vi kan ikke vente at alle skal ha nøyaktig samme syn som vi har på kostspørsmålet. Våre tanker går ikke alltid i de samme baner. Jeg spiser ikke smør, men andre i min familie gjør det. Jeg setter ikke smør på bordet. Men jeg gjør ingen innsigelse om noen av familiens medlemmer spiser smør av og til. Mange av våre samvittighetsfulle brødre spiser smør, og jeg føler ikke at jeg har noen plikt til å forby dem å gjøre det. Vi må ikke la dette spørsmålet bli årsak til uenigher og strid mellom oss. Jeg kan ikke se at det skulle være behov for smør på slike steder hvor det finnes en overflod av frukt og pasteurisert fløte.
  ROV 282.2

  De som elsker og tjener Gud, må få lov til å følge sin egen overbevisning. Vi vil kanskje ikke gjøre som de gjør, men vi må ikke tillate at en slik meningsforskjell skal bli årsak til strid og uenighet.ROV 282.3

  Brev 104, 1901
  589. Jeg kan ikke se annet enn at du gjør ditt beste for å leve etter helsereformens prinsipper. Du må selvsagt undersøke hva som er mest økonomisk. Men du må ikke spare på matvarer som kroppen må ha. Det er mange som ikke tåler nøtteprodukter. Hvis din mann liker natursmør, så la ham spise det inntil han blir overbevist om at smør ikke er bra for helsen.
  ROV 282.4

  Vær på vakt mot ytterliggåenhet

  Brev 98, 1901
  590. Det er fare for at de som underviser i helsereformens prinsipper, kan gjøre seg til talsmenn for reformer som gjør mer skade enn gagn. Helsereformen må ikke gjennomføres på en radikal måte. Slik som situasjonen er nå, kan vi ikke si at melk, egg og smør skal utelates fullstendig fra kosten vår. Vi må være forsiktige med å innføre nye ideer. Hvis de som underviser, inntar en radikal holdning, vil det sikkert være noen samvittighetsfulle sjeler som går til ytterligheter. Deres fysiske tilstand vil bare skade helsereformens sak. Ennå er det få som forstår hvordan de på en tilfredsstillende måte skal erstatte de matvarene som de vil forkaste.
  ROV 282.5

  (1901) 9T 162
  591. Det er sant at vi har gitt advarsler om farene ved å spise smør, og vi har advart mot de onde følgene av å gi barna egg. Men vi må likevel ikke mene at det er et brudd på helseprinsippene om vi spiser egg fra høns som har fått sunn mat og godt stell. Egg inneholder stoffer som motvirker visse sotter gift.
  ROV 282.6

  Noen som har sluttet med å bruke melk, egg og smør, har ikke sørget for å få tilstrekkelig næring. Derfor er de blitt så slappe at de ikke kan gjøre sitt daglige arbeid. På denne måten har helsereformen fått et dårlig renomme. Det verk som vi har forsøkt åbygge på en solid grunnvoll, er blitt forstyrret av mange merkelige ting som Gud ikke har krevd av oss. Følgen er at menighetens energi er blitt svekket. Men Gud vil gripe inn og hindre skadevirkningene av disse altfor radikale ideene. Evangeliet skal forene den syndige menneskehet. Evangeliets hensikt er å bringe både rike og fattige sammen ved Jesu føtter.ROV 282.7

  Brev 37, 1901
  592. Når de fattige får høre om helsereformen, sier de: “Hva skal vi spise? Vi har ikke råd til å kjøpe de dyre nøtteproduktene.” Når jeg forkynner evangeliet for de fattige, sier jeg til dem at de lett å avgjøre, hvis man bor på steder hvor man ikke kan få allerbeste sort smør. Vi har to melkekuer, en Jersey-ku og en Holstein-ku. Vi bruker fløten, og alle er tilfredse med det.
  ROV 282.8

  Ikke i klasse med kjøtt

  (1902) 7T 135
  587. Melk, egg og smør bør ikke stilles i klasse med kjøtt. I noen tilfelle er det gagnlig å spise egg. Tiden er ennå ikke kommet da vi må slutte helt med egg og melk. Mange fattige menneskers kost består hovedsakelig av brød og melk. De har svært lite frukt, og de har ikke råd til å kjøpe nøtter eller nøtteprodukter. I undervisningen om helsereformen må vi gjøre som i alle andre grener av evangelisk arbeid. Vi må møte folket på deres egen grunn. Så lenge vi ikke kan lære folk å lage helsekost som er både velsmakende, nærende og billig, bør vi ikke undervise dem i de mest avanserte former for helsekost.
  ROV 282.9

  Andre må ha sin overbevisning

  [Brev 331, 19D4] M.H. 269
  588. Vi må huske på at det finnes mange forskjellige mennesker og sinn i denne verden. Vi kan ikke vente at alle skal ha nøyaktig samme syn som vi har på kostspørsmålet. Våre tanker går ikke alltid i de samme baner. Jeg spiser ikke smør, men andre i min familie gjør det. Jeg setter ikke smør på bordet. Men jeg gjør ingen innsigelse om noen av familiens medlemmer spiser smør av og til. Mange av våre samvittighetsfulle brødre spiser smør, og jeg-føler ikke at jeg har noen plikt til å forby dem å gjøre det. Vi må ikke la dette spørsmålet bli åtsak til uenighet og strid mellom oss. Jeg kan ikke se at det skulle være behov for smør på slike steder hvor det finnes en overflod av frukt og pasteurisert fløte.
  ROV 282.10

  De som elsker og tjener Gud, må få lov til å følge sin egen overbevisning. Vi vil kanskje ikke gjøre som de gjør, men vi må ikke tillate at en slik meningsforskjell skal bli årsak til strid og uenighet.ROV 282.11

  Brev 104, 1901
  589. Jeg kan ikke se annet enn at du gjør ditt beste for å leve etter helsereformens prinsipper. Du må selvsagt undersøke hva som er mest økonomisk. Men du må ikke spare på matvarer som kroppen må ha. Det er mange som ikke tåler nøtteprodukter. Hvis din mann liker natursmør, så la ham spise det inntil ban blir overbevist om at smør ikke er bra for helsen.
  ROV 282.12

  Vær på vakt mot ytterliggåenhet

  Brev 98, 1901
  590. Det er fare for at de som underviser i helsereformens prinsipper, kan gjøre seg til talsmenn for reformer som gjør mer skade enn gagn. Helsereformen må ikke gjennomføres på en radikal måte. Slik som situasjonen er nå, kan vi ikke si at melk, egg og smør skal utelates fullstendig fra kosten vår. Vi må være forsiktige med å innføre nye ideer. Hvis de som underviser, inntar en radikal holdning, vil det sikkert være noen samvittighetsfulle sjeler som går til ytterligheter. Deres fysiske tilstand vil bare skade helsereformens sak. Ennå er det få som forstår hvordan de på en tilfredsstillende måte skal erstatte de matvarene som de vil forkaste.
  ROV 283.1

  (1901) 9T 162
  591. Det er sant at vi har gitt advarsler om farene ved å spise smør, og vi har advart mot de onde følgene av å gi barna egg. Men vi må likevel ikke mene at det er et brudd på helseprinsippene om vi spiser egg fra høns som har fått sunn mat og godt stell. Egg inneholder stoffer som motvirker visse sorter gift.
  ROV 283.2

  Noen som har sluttet med å bruke melk, egg og smør, har ikke sørget for å få tilstrekkelig næring. Derfor er de blitt så slappe at de ikke kan gjøre sitt daglige arbeid. På denne måten har helsereformen fått et dårlig renomme. Det verk som vi har forsøkt å bygge på en solid grunnvoll, er blitt forstyrret av mange merkelige ting som Gud ikke har krevd av oss. Følgen er at menighetens energi er blitt svekket. Men Gud vil gripe inn og hindre skadevirkningene av disse alrfor radikale ideene. Evangeliet skal forene den syndige menneskehet. Evangeliets hensikt er å bringe både rike og fattige sammen ved Jesu føtter.ROV 283.3

  Brev 37, 1901
  592. Når de fattige får høre om helsereformen, sier de: “Hva skal vi spise? Vi har ikke råd til å kjøpe de dyre nøtteproduktene.” Når jeg forkynner evangeliet for de fattige, sier jeg til dem at de skal spise den maten som er sunnest og mest nærende. Jeg kan ikke si til dem: “Dere må ikke spise egg, og dere må ikke drikke melk eller fløte. Dere må ikke bruke smør til matlagingen.” Evangeliet må forkynnes for de fattige, og tiden til å undervise om de strengeste former for helsekost er ennå ikke kommet. . . .
  ROV 283.4

  Gud vil lede oss

  Jeg vil gjerne si at når tiden kommer da det ikke lenger er trygt å bruke melk, smør og egg, da vil Gud åpenbare dette for oss. Vi må ikke gjøre oss til talsmenn for radikale reformideer. Spøsrmålet om å bruke melk, smør og egg vil finne sin egen løsning i sin tid. For tiden er dette ikke noe problem for oss. La deres sindighet og måtehold bli kjent for alle mennesker.ROV 284.1

  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents