Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents
 • Results
 • Related
 • Featured
No results found for: "".
 • Weighted Relevancy
 • Content Sequence
 • Relevancy
 • Earliest First
 • Latest First
  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents

  Regelmessige måltider

  Maven trenger hvile

  Brev 73 a, 1896
  267. Vi må behandle maven forsiktig. Den må ikke arbeide uavbrutt. Dette organ, som ofte blir misbrukt og overanstrengt, trenger hvile og ro. Når maven har gjort sitt arbeid med ett måltid, må vi ikke gi den mer arbeid før den har fått tid til å hvile. Organismen trenger tid for å kunne produsere den nødvendige mavesaft som trenges til å fordøye et nytt måltid. Det må være minst fem timer mellom hvert måltid. Og husk på at om dere vil prøve det, vil dere finne at to måltider er bedre enn tre.
  ROV 139.1

  Spis en solid frokost

  Brev 3, 2884
  268. Det er alminnelig skikk og bruk å spise en lett frokost. Men dette er ikke den beste måten å behandle maven på. Om morgenen er maven uthvilt, og derfor bedre i stand til å ta imot mer mat enn til det andre og tredje måltidet senere på dagen. Skikken med å spise en sparsom frokost og en solid middag er uheldig. La frokosten være det beste og mest solide av dagens måltider.
  ROV 139.2

  Sen aftensmat

  (1905) M.H. 304
  269. For dem som har stillesittende arbeid, er et sent aftensmåltid spesielt skadelig. Ved å forstyrre maven på denne måten, dannes det ofte en grobunn for alvorlige sykdommer, som ender med døden.
  ROV 139.3

  Den fornemmelsen av tomhet eller slapphet som noen kan føle om kvelden, skyldes ofte at fordøyelsesorganene har hatt for meget å gjøre i løpet av dagen. Når maven har fått er måltid, trenger den hvile. Det må være minst fem eller seks timer mellom hvert måltid. De fleste som har prøvet denne planen, vil finne at to måltider om dagen er bedre enn tre.ROV 140.1

  (1865) H. til L. kap. 1, s. 55-57
  270. Mange følger den skadelige vanen å spise like før sengetid. De har kanskje spist tre regulære måltider i løpet av dagen. Likevel har de en følelse av slapphet som minner om sult, og så fristes de til å spise et fjerde måltid. De har etter hvert gjort dette til en vane, og de synes ikke at de får sove uten å spise før de legger seg. Men i mange tilfelle er denne sultfomemmelsen bare en følge av at fordøyeisesorganene allerede har hatt for meget å gjøre med å ta seg av usunn mat, som maven er blitt tvunget til å ta imot — ofte i utide og i altfor store porsjoner. Fordøyelsesorganene blir på denne måten overbelastet, og de trenger hvile for å komme til krefter igjen. Maven må alltid få tid til å hvile ut etter et måltid, før den blir nødt til å ta imot et nytt. Hvis man i det hele tatt skal spise et tredje måltid, må det være lett, og det må spises mange timer før sengetid.
  ROV 140.2

  Men den stakkars overanstrengte maven må ofte klage forgjeves over sin tretthet. Den blir stadig tvunget til å ta imot mer mat. Fordøyelsesorganene blir nødt til å ta fatt igjen for å gjøre det samme arbeid om natten som de har gjort om dagen. De som mishandler maven på denne måten, blir i alminnelighet forstyrret av ubehagelige drømmer, og når de våkner om morgenen, føler de seg ikke friske og uthvilte. De har en følelse av slapphet, og de har dårlig appetitt. Hele organismen mangler energi, og etter kort tid er fordøyelsesorganene utslitte. De har ikke fått tid til å hvile. Slike mennesker blir plaget av dårlig fordøyelse, og de undrer seg på hva årsaken kan være. Men i deres tilfelle har årsaken ført til de sikre resultater som måtte komme. De som praktiserer slike dårlige vaner i lengre tid, vil erfare at helsen blir alvorlig skadet. Blodet blir urent, ansiktsfarven blir grågul, og huden får ofte utslett. De som har det på denne måten, klager ofte over smerter og sårhet i maveregionene. Når de arbeider, blir maven ofte så trett at de blir nødt til å legge arbeidet til side for å hvile. De skjønner ikke hva årsaken kan være til disse plagene. For bortsett fra besværet med maven er de tilsynelatende helt friske.ROV 140.3

  Årsakene til dårlig fordøyelse og hvordan den kan helbredes

  De som går over til å spise bare to måltider om dagen i stedet for tre, vil i alle fall til å begynne med føle sultfornemmelse, spesielt ved den tiden de har vært vant til å få sitt tredje måltid. Men hvis de holder ut med sitt forsett, vil denne sultfornemmelsen forsvinne litt etter hvert.ROV 141.1

  Når vi legger oss for å hvile, bør maven være ferdig med sitt arbeid, forat den kan få hvile på samme måte som kroppens øvrige organer. Arbeidet med fordøyelsen bør aldri foregå i den tiden vi sover. Når maven har utført et meget anstrengende arbeid, blir den avkreftet, og dette gir en følelse av slapphet. Men her tar mange feil. De tror at de plages av sult, og uten å gi maven tid til å hvile, spiser de igjen, og det synes å fjerne sultfornemmelsen for en tid. Jo oftere de føyer appetitten, desto sterkere vil kravet etter mer mat bli. Denne følelsen av sult er i alminnelighet en følge av kjøttspising eller av å ha spist for ofte eller for meget. Maven blir trett av å arbeide ustanselig og av å måtte ta seg av usunn mat. Når maven ikke får tilstrekkelig hvile, blir den overanstrengt, og dette er årsaken til følelsen av sult og slapphet. Det råd som disse mennesker bør følge, er å spise mindre og være tilfredse med enkel, alminnelig mat. De bør ikke spise for ofte, to eller i høyden tre måltider om dagen er nok. Maven må ha sine regelmessige tider til arbeid og til hvile. A spise til uregelmessige tider og mellom måltidene er en meget grov krenkelse av helsens lover. Hvis man gjennomfører regelmessige vaner, og spiser bare sunn mat som man tåler, vil. maven komme seg litt etter litt.ROV 141.2

  R. & H. 8. mai 1883
  271. Maven kan vennes til å kreve mat åtte ganger om dagen, og likevel lage sultfornemmelser, hvis den ikke får det den er vant til. Men dette er ikke noe holdbart argument for å spise ofte.
  ROV 141.3

  To måltider om dagen

  (1903) Ed. 205
  272. I de fleste tilfelle er to måltider om dagen å foretrekke fremfor tre. Hvis vi spiser aftens for tidlig, vil maten forstyrre fordøyelsen av det foregående måltid. Hvis vi spiser sent om kvelden, vil maven ikke klare å fordøye maten før sengetid. På denne måten hindrer vi maven i å få den nødvendige hvile. Følgen er at søvnen blir forstyrret, hjernen og nervene blir rastløse, og lysten på frokost er borte. Hele organismen blir slapp og uopplagt til å ta fatt på en ny dags plikter.
  ROV 142.1

  (1905) M.H. 321
  273. Å spise bare to ganger om dagen har i alminnelighet vist seg å være gagnlig for helsen. Men under visse forhold kan noen kanskje ha grunn til å spise et tredje måltid. Men hvis man i det hele tatt skal spise om kvelden, bør maten bestå av meget enkle og lettfordøyelige ting som f. eks. kjeks, skonrokker eller kavringer med frukt eller kornkaffe. Slike lettfordøyelige ting passer godt til aftens.
  ROV 142.2

  [C.T.B.H.58] (1890) C.H. 156
  274. De fleste mennesker kan glede seg over en bedre helse når de spiser bare to ganger om dagen. Men andre, som har spesielle hensyn å ta, vil gjerne spise litt om kvelden også. Men da må dette være et meget lett måltid. Ingen må stille seg selv opp som et mønster som alle andre skal ligne. En må ikke kreve at alle andre skal gjøre nøyaktig slik som han gjør.
  ROV 142.3

  Vi må aldri narre maven ved å gi den noe som er skadelig for helsen. Vi må aldri skade den ved å legge på den en byrde som den ikke kan bære. Øv dere i selvkontroll! Hold appetitten i tømme! Hold den under fornuftens kontroll! Dere må ikke tro at det er nødvendig å overlesse bordet med en masse mer eller mindre usunne retter når dere har gjester. Dere må først og fremst tenke på familiens helse, og på det eksempel dere viser barna. Og dere må også ta hensyn til gjestenes vaner og smak.ROV 142.4

  (1881) 4T 574
  275. Mange er så svake at når de ser noen som spiser et tredje måltid, synes de at fristelsen til å spise sammen med dem er uimot. ståelig. De innbiller seg at de er sultne, men den sugende fornem meisen som de føler, er ikke mavens krav etter mer mat. Den skyldes sinnets begjær. Sinnet er ikke blitt styrket av faste prinsipper, og det er ikke blitt oppdratt til selvdisiplin.
  ROV 142.5

  Et middel til selvkontroll

  (1880) 4 T 501, 502
  276. Bror H’s oppførsel har ikke vært som den burde være. Hans sympatier og antipatier er meget sterke, og han har ikke klart å holde sine følelser under fornuftens konrroll. Bror R, du har skadet helsen fordi du spiser for meget, og fordi du spiser til uapssende tider. Dette gjør at blodet stiger til hjernen. Sinnet blir lett forvirret, og du har ikke den rette kontroll over deg selv. Du ser ut til å ha et ubalansert temperament. Du er hissig og blir lett irritert. Du ser dine omgivelser i et forkjært lys. Du overdriver. Det er nødvendig for din helse at du får rikelig mosjon i frisk luft, og du må være meget måteholden i dine spisevaner. Du burde ikke spise mer enn to måltider om dagen. Hvis du blir fristet til å spise om kvelden, så drikk heller litt kaldt vann, og om morgenen vil du føle deg meget bedre enn om du hadde spist aftensmat.
  ROV 143.1

  Å sløyfe et måltid er en frivillig sak

  Brev 145, 1901
  277. Når det gjelder matspørsmålet, må det behandles på en så forstandig måte at det ikke gir utseende av å være et åk som skal påtvinges noen. Vi bør undervise om at to måltider om dagen er langt bedre for helsen enn tre. Men ‘vi må aldri bruke vår autoritet for å få dette gjennomført. Ingen av dem som er ansatt ved våre sanatorier, må tvinges til å gå over til bare to måltider. Overtalelse er langt bedre enn autoritet og tvang. . . .
  ROV 143.2

  Dagene er nå i ferd med å bli kortere, og da er det en god tid til å gi undervisning i dette emnet. Etter hvert som dagene blir kortere, kan vi servere middagen noe senere, og da vil trangen til å få et tredje måltid ikke bli så sterk.ROV 143.3

  Brev 200, 1902
  278. Med hensyn til det tredje måltidet, så må vi ikke prøve å sløyfe det med tvang. Noen synes at de føler seg i bedre form ved å spise tre måltider. Hvis de så blir tvunget til å spise bare to, blir det en smertefull erfaring for dem.
  ROV 143.4

  Ikke en prøve på troskap

  Brev 30, 1903
  279. Jeg spiser bare to måltider om dagen. Men dere må ikke tro at antall måltider skal være en prøve på troskap. Hvis noen mener at de må ha tre måltider for å føle seg vel, så la dem spise tre ganger. Jeg foretrekker å spise bare to måltider. I 35 år har jeg praktisert dette.
  ROV 144.1

  Kostholdet ved våre skoler

  Brev 141, 1899
  280. Mange har fått det inntrykk at vi har drevet matspørsmålet til ytterlighet. Når elevene må arbeide så hardt både intellektnelt og fysisk ved denne skolen (Avondale), faller innvendingene mot et tredje måltid bort. Da behøver ingen å føle at han gjør noe galt ved å spise tre ganger. Men de som av samvittighetsgrunner spiser bare to ganger, behøver ikke å gjøre noen forandringer. . . .
  ROV 144.2

  Det faktum at noen lærere og elever spiser for seg selv på sine egne rom, er ikke noen heldig ordning. Det bør være en harmonisk atmosfære ved måltidene. Hvis noen som bare spiser to måltider, mener at de må spise så meget mer ved det andre måltidet at det veier opp for det tredje også, vil de ved å spise for meget ødelegge fordøyelsesorganene. La heller elevene få sine tre måltider, men det tredje må bestå bare av enkle, sunne ting som frukt og brød. De må ikke få grønnsaker til aftens.ROV 144.3

  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents