Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents
Възпитание - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    ВЪЗДЪРЖАНИЕ И ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

    “И всеки, който се подвизава, се въздържа от всичко.”

    Скромно живеене; възвишено мислене
    Всеки учащ трябва да разбира отношението между простия начин на живеене и възвишеното мислене. Лично ни е предоставено да решим дали нашият живот да бъде контролиран от разума или от плътта. Всеки младеж трябва да избере онова, което ще оформи неговия живот; и никакво усилие не трябва да се щади, за да може той да бъде запознат със силите, с които има да се справя и с влиянията, които оформят характера и подготвят неговата съдба.
    ВЪ 105.1

    Предотвратяване на невъздържанието
    Невъздържанието е враг, от който всички трябва да се пазят. Бързото нарастване на това страшно зло трябва да подтикне всеки, който обича човешкия род на борба срещу него. Опитът в някои училища да се дават наставления по въпроса за въздържанието е крачка в правилната посока. Това трябва да стане практика във всяко училище и във всеки дом. Младежите и децата трябва да разбират последиците от действието на алкохола, тютюна и други подобни отрови, които увреждат тялото, помрачават ума и оскотяват душата. Трябва да им се изясни, че този, който ги употребява, не може да запази за дълго време в пълнота силата на своите физически, умствени и морални способности.
    ВЪ 105.2

    Причини за невъздържание
    Но за да стигнем до корена на невъздържанието, трябва да отидем по-далеч от употребата на алкохола или тютюна. Безделието, липсата на цел или лошите другари могат да бъдат причината, която предразполага към него. Често тя се намира на домашната трапеза даже в семейства, които се смятат за строго въздържателни. Всяко нещо, което разстройва храносмилането, което причинява нездраво възбуждане на ума, или по някакъв начин отслабва организма, смущавайки равновесието между умствените и физическите сили, отслабва контрола на ума върху тялото, и по този начин води към невъздържание. Много обещаващи младежи се провалят често поради неестествен апетит, предизвикан от нездравословна храна.
    ВЪ 105.3

    Възбудителна храна
    Чаят, кафето, подправките, сладкарските и захарните изделия са все активни причинители на недобро храносмилане. Месната храна е също вредна. Естественото й възбудително действие трябва да е достатъчен аргумент против нейната употреба; а почти всеобщото болестно състояние на животните я прави двойно по-неприемлива. Тя дразни нервите и възбужда страстите, като с това подчинява равновесието на силата на властта на низките наклонности.
    ВЪ 105.4

    Онези, които привикват към богата, възбуждаща храна, забелязват след известно време, че стомахът им не се задоволява с проста храна, а изисква храната с все повече и повече подправки, люта и дразнеща. А като се разстроят нервите и организмът отслабне, волята става безсилна да се съпротивлява на неестествените желания. Нежната слизеста ципа на стомаха се раздразва и възпалява и тогава и най-възбудителната храна не задоволява. Създава се жажда, която не може да бъде уталожена от нищо друго, освен от алкохол.ВЪ 105.5

    Себеконтролът като страж
    Трябва да се пазим от злото още преди то да е започнало. На младежите трябва да се подчертават последствията от малките на глед отклонения от правото. Нека учащият да бъде научен на стойността от простата, здравословна диета, предотвратяваща всяко желание към неестествени възбудителни средства. Навикът на себеконтрола да бъде възпитан още от рано. Да им се внуши мисълта, че трябва да бъдат господари, а не роби. Бог ги е провъзгласил за владетели над царството, което е в тях и те трябва да упражняват дадената им от небето царственост. Когато младежите бъдат учени така вярно, резултатите ще се разпрострат далеч извън тях самите. Ще се създадат влияния, които ще спасят хиляди мъже и жени, намиращи се на ръба на гибелта.
    ВЪ 106.1

    Храната и умственото развитие
    Би трябвало да се обръща по-голямо внимание, отколкото е прието, на отношението на храната към умственото развитие. Умственото разстройство и затъпяване се дължат често на грешки в храненето.
    ВЪ 106.2

    Обикновено се твърди, че апетитът е сигурен водач при избирането на храната. Това би било вярно, ако се следваха винаги законите на здравето. Но апетитът така се е извратил от погрешни навици, продължавали от поколение на поколение, че постоянно жадува за нездравословно угаждане. Затова не можем да му се доверим като на водач.ВЪ 106.3

    Хранителна стойност
    При изучаване на хигиената, учащите трябва да бъдат научени да познават хранителната стойност на различните храни. Трябва ясно да им се обясни още и действието на концентрираната и възбудителната диета, а също и на лишената от хранителни вещества храна. Чаят, кафето, белият хляб, туршиите, недоброкачествените зеленчуци, подправките, бонбоните и пастите не доставят на организма подходящите хранителни вещества. Много ученици са се разболявали вследствие употребата на такива храни. Много слаби деца, неспособни за енергична умствена и физическа работа, са жертва на бедна на хранителни вещества храна. Житните храни, плодовете, ядките и зеленчуците, при правилна комбинация, съдържат всички хранителни елементи; и когато правилно са приготвени, те съставляват храната, която най-добре поддържа физическите и умствените сили.
    ВЪ 106.4

    Избор; комбиниране
    Като съображение е нужно да се взимат не само хранителните свойства на храната, но и дали тя е подходяща за човека, който я яде. Често пъти храната, която се яде свободно от хора, заети с физически труд, трябва да се избягва от хора, занимаващи се повече с интелектуална дейност. Внимание трябва да се обръща и на правилното комбиниране на храните. Умствено заетите хора и другите, които имат заседнал живот, трябва да употребяват малко видове храна при храненията.
    ВЪ 106.5

    Трябва да се пазим също и от преяждане, даже и когато имаме пред себе си най-здравословни храни. Природата не може да употреби повече от онова, което й е необходимо за изграждането на разните органи на тялото, а излишъкът задръства организма. Причината за заболяването на много ученици често се приписва на многото учене, докато истинската причина е преяждането. Когато на здравните закони се отдава нужното внимание, опасността от умствено претоварване е минимална; но в повечето случаи така наречения интелектуален упадък се дължи на претоварването на стомаха, което изтощава тялото и отслабва ума.ВЪ 106.6

    Ритмичност в яденето и спането
    В повечето случаи две яденета на ден са за предпочитане пред три. Вечерянето рано пречи на смилането на приетата преди това храна. С по-късното вечеряне храната не може да се смели, докато настъпи времето за лягане. По този начин стомахът не успява да си осигури нужната почивка. Сънят е неспокоен, мозъкът и нервите са уморени, апетитът за закуска е намален, целият организъм не е ободрен и подготвен за ежедневните задължения.
    ВЪ 107.1

    Не трябва да се гледа леко на важността от спазване на определеното време за ядене и спане. Тъй като тялото се гради през часовете за почивка, много важно е особено за младите да имат определено и достатъчно време за сън.ВЪ 107.2

    Доколкото е възможно трябва да избягваме бързото хранене. Колкото по-кратко е времето за хранене, с което разполагаме, толкова по-малко храна трябва да приемаме. По-добре е да се пропусне едно хранене, отколкото да се яде без да се дъвчи достатъчно.ВЪ 107.3

    Приятно общуване
    Времето за ядене трябва да е време на дружеско общуване и освежаване. Всичко, което обременява или дразни — трябва да се отстрани. А да се подхранват доверие, благоразположение и благодарност към Дарителя на всичко добро. Тогава разговорът ще бъде ободрителен, ще се нижат приятни мисли, които ще възвишават, без да изморяват.
    ВЪ 107.4

    Полза от въздържанието
    Съблюдаването на въздържание и редовност във всичко притежава удивителна сила. То ще направи много повече за създаването на онова приятно и спокойно разположение, толкова важно за изглаждането на житейския път, отколкото обстоятелствата или природните дарби. В същото време ще се открие, че придобитата чрез себевладение сила е най-ценното средство за успешно справяне с тежките задължения и реалности, неминуеми за всяко човешко същество.
    ВЪ 107.5

    Пътищата на мъдростта “са пътища приятни и всичките й пътеки мир” (Пр. 3:17). Нека всеки младеж в нашата страна, пред когото се разкриват възможности за съдба, много по-възвишена от съдбата на коронования глава, размисли върху урока, който се крие в думите на мъдреца: “Блазе ти, земьо, когато... началниците ти ядат на време - за подкрепа, а не за опиване” (Екл. 10:17).ВЪ 107.6

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents