Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents
 • Results
 • Related
 • Featured
No results found for: "".
 • Weighted Relevancy
 • Content Sequence
 • Relevancy
 • Earliest First
 • Latest First
  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents

  KAKER, BUTTERDEIG OG PUDDINGER

  (1893) P.E. 227
  537. Mange av de dessertene som vi bruker så lang tid på å lage, er skadelige for helsen.
  ROV 268.4

  En fristelse til å spise for meget

  Brev 73a 1896
  538. I altfor mange hjem er det alminnelig skikk at når alle har spist seg mett og fått all den næringen som kroppen trenger, blir det satt en ny rett på bordet. Det er en dessert som består av paier eller puddinger med sterke sauser. . . . Mange som vet at de allerede har spist nok, blir fristet til å gå over streken. Så spiser de den deilige desserten, som dessverre viser seg å være alt annet enn god for dem. . . . Hvis alle de ekstra gode tingene som brukes til dessertene, ble fullstendig fjernet, ville det være en velsignelse.
  ROV 268.5

  (1864) Sp. Gifts IV, 130
  539. Fordi det er en motesak, og fordi det smaker godt for en sykelig appetitt, blir maven fylt med tunge kaker, puddinger, paier og en rekke andre skadelige ting. Bordet må helst bugne av en mengde forskjellige retter, ellers er den fordervede appetitten ikke tilfreds. Om morgenen viser det seg at appetittens slaver har en belagt tunge og dårlig ånde. De er ikke friske, og de undrer seg på hvorfor de har smerter, hodepine og andre plager.
  ROV 269.1

  (1865) H. til L kap. 1, s. 53
  540. Menneskene har utviklet en stadig økende trang til fettrike, delikate retter. Det er blitt skikk og bruk å sette til livs så mange delikatesser som mulig. Spesielt i selskapelige sammenkomster får appetitten fritt løp. Det blir store middager og sene aftensmåltider. Gjestene spiser sterkt krydrede kjøttretter med fete sauser, tunge kaker, paier, iskrem og lignende ting.
  ROV 269.2

  (1865)H.til L.kap. 1, s.54
  541. Fordi det er skikk og bruk må også fattige folk, som er avhengige av sitt daglige arbeid for å eksistere, påta seg ekstra utgifter for å kunne traktere gjestene med fine retter. Som alle andre må de lage tunge kaker, syltetøy, paier og mange andre slags motebetonte retter, som bare skader de stakkars gjestene som spiser dem. Men de fatttige vertsfolkene kunne ha trengt de pengene som ble brukt til selskapsmat. De kunne trenge å kjøpe gode klær og sunn mat både til seg selv og barna. Og den kostbare tiden som husmoren brukte til å lage mat som ødelegger maven, burde hun ha brukt på en bedre måte. Hun burde i stedet ha gitt barna religiøs og moralsk undervisning.
  ROV 269.3

  Retter som hverken er sunne eller nærende

  Y.I., 31. mai 1894
  542. Mange bar lært seg kunsten å lage forskjellige søte kaker. Men kaker er ikke den beste maten vi kan sette på bordet. Søte kaker, puddinger og eggekrem vil bare skape forstyrrelser i fordøyelsesorganene. Hvorfor skal vi friste dem som sitter ved bordet, med slike usunne retter?
  ROV 269.4

  (1870) 2T 400
  543. Kjøttmat, tunge kaker og paier som er tilberedt med forskjellige slags krydderier, er ikke den sunneste og mest nærende kosten.
  ROV 270.1

  Brev 91, 1898
  544. Desserter i form av eggekrem kan gjøre mer skade enn gagn. Hvis man kan skaffe frukt, så er den absolutt å foretrekke.
  ROV 270.2

  (1905) M.H.302
  545. I alminnelighet bruker vi altfor meget sukker. Kaker, søte puddinger, butterdeigsretter, geleer og syltetøy er viktige årsaker til dårlig fordøyelse. Spesielt skadelig er eggemelksretter og puddinger som for det meste er laget av egg, meik og sukker. Vi må unngå å bruke melk og sukker sammen.
  ROV 270.3

  Brev 135, 1902
  546. De som bekjenner seg til å tro på helsereformen, må streve alvorlig for å gjøre den til det de sier at den er. De må legge bort alt som skader helsen. De må venne seg til å leve på enkel og sunn mat. Frukt er ypperlig mat, og den er lett å tilberede. Vi må unngå fete butterdeigskaker, runge kaker, desserter og andre retter som lages bare for å degge for appetitten. Spis færre sorter mat til hvert måltid, og nyt maten med et takknemlig sinn.
  ROV 270.4

  Enkle desserter

  Brev 17, 1895
  547. Enkle, lette paier kan naturligvis brukes som dessert. Men når man spiser både to og tre stykker bare for å tilfredsstille en glupende appetitt, gjør man seg uskikket til å tjene Gud. Mange forsyner seg godt med dessert etter å ha spist mer enn nok av andre retter. De spiser ikke fordi de trenger mer mat, men bare fordi desserten smaker godt. Hvis noen frister dem til å ta et stykke pai til, blir fristelsen straks for stor for dem, og de spiser både to og tre stykker. Og maven som allerede er overbelastet, blir tvunget til å ta imot mer. Men de som gjør dette, har aldri lært seg ril å praktisere selvfomektelse. Appetittens slaver er lenket så grundig til sine vaner, at de ikke makter å rive seg løs. De forstår ikke at de skader seg selv.
  ROV 270.5

  (1870) 2T 383,384
  548. Når hun trengte ekstra varme klær og virkelig god næring, fikk hun hverken det ene eller det annet. Kroppen trengte næringsmidier som kunne omdannes til godt blod. Men mannen nektet å gi henne det hun trengte. Hun burde ha fått mat som bun hadde lyst på. Hvis hun hadde fått litt melk og sukker og fint brød som var hevet med gjær, ville det ha gjort henne godt. Hun ville ha likt å få forskjellige retter av grahammel, og kaker som hun ikke hadde laget selv. Det ville ha vært en god forandring for henne å få enkle kaker med rosiner, rispuddinger med svisker, rosiner og fikenerog mange andre gode og sunne retter.
  ROV 271.1

  Brev 127, 1904
  549. Maten som settes på bordet til pasientene, bør virke innbydende på dem. Egg kan tilberedes på mange forskjellige måter. Sitronpaier er gode, og dem kan vi anbefale.
  ROV 271.2

  Brev 53, 1898
  550. Dessertene bør settes på bordet sammen med de andre rettene. I alminnelighet er det slik at når man har spist seg mett på hovedretten, så kommer en fristende dessert, og da kan man lett spise mer enn man har godt av.
  ROV 271.3

  Klar hjerne og sterk kropp

  Brev 10, 1891
  551. Jeg skulle ønske at vi alle sammen kunne praktisere helsereformen. Det er uheldig å spise wienerbrød, konditorkaker og terter. De er ikke sunne. Ingen kan ha en klar hjerne eller friske fordøyelsesorganer hvis de forsyner seg godt av søte kaker, bløtkaker med krem og alle slags paier. Det samme er tilfelle hvis man spiser mange forskjellige retter til samme måltid. Hvis vi gjør det, og deretter blir smittet av forkjølelse, er hele organismen så svekket og medtatt at den ikke er i stand til å forsvare seg mot sykdommen. Jeg ville foretrekke kjøtt fremfor de søte kakene og paiene som så ofte blir servert.
  ROV 271.4

  Brev 142, 1900
  552, De som bekjenner seg til helsereformen, må passe på at de ikke anbefaler oppskrifter som ikke er i harmoni med helseprinsippene, Spesielt forsiktig må de være med å gi oppskrifter på eggekrem og butterdeigskaker, Hvis desserten består av slike søte kaker med krem, vil det oppstå gjæring i maven, og da vil de svake delene i organismen lide overlast, Hjernen blir påvirket av forstyrrelser i maven. Men slike plager kan vi unngå ved å resonnere fra årsak til virkning. Vi må utelate fra kosten alt som skader fordøyelsesorganene og medfører hodepine. Ved å spise uforsiktig og uforstandig blir vi uskikket til å gjøre det viktige arbeidet som vi kunne ha gjort, om vi bare hadde vært litt mer forsiktige med maten.
  ROV 272.1

  (1871) 2T 602
  553. Jeg er overbevist om at ingen behøver å bli syke under forberedelsene tilleirmøtene, hvis de bare ville følge helsens lover i arbeidet med å lage mat. Hvis de ville unnlate å bake søte kaker og paier, og hvis de kunne nøye seg med alminnelig grahambrød og frukt — tørket eller hermetisert — ville de neppe bli syke hverken under forberedelsen til møtene eller så lenge som møtene varer.
  ROV 272.2

  R. & H. 7. jan. 1902
  554. Det er best å unngå alle søte saker. Rør ikke de søte dessertene som settes på bordet. Dere trenger dem ikke. Dere trenger en klar bjerne som kan tenke i retning av Guds befalinger. Vi må innrette oss etter helsereformens prinsipper.
  ROV 272.3

  Larger font
  Smaller font
  Copy
  Print
  Contents