Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents
Диета И Храна - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    Раздел 17 — Диетата — едно добро лекарство

    Природните лечебни средства

    450. Важно е в случаите на болест да се запознаем с ползата от прилагането на диета. Всички трябва да знаят какво сами могат да направят за себе си.
    Ръкопис 86, 1897 г.
    ДХ 139.8

    451. Съществуват много начини за практикуване на лечителското изкуство, но само един е одобрен от Небето. Божиите лекарства са простите природни средства, които няма да обременят или изтощят организма поради голямата си сила. Чист въздух и вода, хигиена, правилно хранене, чист живот и твърдо упование в Бога са лекарствата, без които мнозина умират; и все пак тези средства стават старомодни, защото умелото им прилагане изисква труд, неоценяван от хората. Чист въздух, физически упражнения, чиста вода и чисти помещения с приятен аромат са по възможностите на всички, и то с цената на минимални разходи. Лекарствата са скъпи не само поради големите разноски, но и поради ефекта върху организма.
    5 С, с. 443, 1885 г.
    ДХ 139.9

    452. Чист въздух, слънчева светлина, въздържание, почивка, физически упражнения, употреба на вода, упование в Божията сила — всички те са истинските природни лечебни средства. Всеки човек би трябвало да ги познава и да знае как да ги прилага. Необходимо е да изучаваме принципите, използвани в лечението на болни, както и да получаваме практически умения, които ще ни помогнат да ги прилагаме правилно.ДХ 139.10

    Използването на естествени природни средства изисква много грижи и усилия, които повечето хора не желаят да направят. Природният процес на лекуване и възстановяване е постепенен и на пациента му се струва, че всичко става бавно. Отказването от вредни навици изисква жертви. Но в края ще се разбере, че природата върши своята работа мъдро и правилно. Постоянстващите в послушание на нейните закони ще получат награда — телесно и душевно здраве.
    СВЛ, с. 127, 1905 г.
    ДХ 140.1

    453. Лекари често съветват болните да отидат в далечна страна, да посетят някой минерален извор или да пътуват по море, за да си възстановят здравето. В девет от всеки десет случая пациентите биха могли да си възвърнат здравето и да спестят време и пари, стига да ядат умерено и с удоволствие да правят физически упражнения. Физическите упражнения, чистият въздух и слънчевата светлина — благословения, които Небето е дарило на всички — в много случаи дават живот и сила на изтощения болник.
    ХВБХ, с. 160, 1890 г.
    ДХ 140.2

    Някои неща можем да направим сами

    454. Относно онова, което сами можем да направим за себе си, има нещо, заслужаващо внимателно обмисляне.ДХ 140.3

    Трябва да опозная себе си, винаги да уча как да се грижа за това “здание” — даденото ми от Бога тяло, за да мога да го запазя във възможно най-добро здравословно състояние. Трябва да ям храните, които ще бъдат добри за организма ми, а така също да се грижа да имам облекло, подпомагащо доброто кръвообращение. Не бива да се лишавам от физически упражнения и чист въздух. Трябва да получавам възможно всичката слънчева светлина, която съм способна да приема. Трябва да имам мъдростта да бъда разумен страж на тялото си.ДХ 140.4

    Ще постъпя неразумно, ако вляза изпотена в студена стая. Неразумна ще съм, ако си позволя да седя на течение и по този начин да се простудя. Неразумно ще бъде, ако стоя със студени крака и по този начин кръвта от крайниците отиде към мозъка и вътрешните органи. Нужно е винаги да предпазвам краката си във влажно време. Би трябвало да ям редовно от най-здравословната храна, която ще се превърне в качествена кръв, и да не работя изтощителна работа, ако е във възможностите ми да я избягна. Когато нарушавам установените от Бога здравни закони, трябва да се покайвам, да реформирам начина си на живот и да се поставя под грижите на най-добрите лекари, които Бог е дал — чист въздух, чиста вода и целителна слънчева светлина.ДХ 140.5

    Водата може да бъде използвана по много различни начини, за да се облекчат страданията. Глътки чиста, топла вода (около половин кварта), приети преди ядене, никога няма да навредят, а по-скоро ще помогнат.
    Писмо 35, 1890 г.
    ДХ 140.6

    Вяра и правилно хранене и пиене

    455. Болните да направят всичко по силите си, за да възстановят своето здраве чрез правилни навици в яденето, пиенето и обличането, както и чрез разумни физически упражнения. Нека пациентите, които идват в нашите санаториуми, бъдат учени да сътрудничат на Бога в търсенето на добро здраве. “... вие сте Божия нива, Божие здание.” Бог е направил тъканите и мускулите, за да бъдат използвани. Бездействието на човешката “машина” води до страдания и болести.
    Писмо 5, 1904 г.
    ДХ 140.7

    456. Хората, които лекуват болни, трябва да работят във важното дело със силното упование, че Божиите благословения ще съпътстват милостиво дадените от Него средства, към които в голямата Си любов е насочил вниманието ни като народ — чист въздух, хигиена, здравословна храна, правилни периоди на труд и почивка и употреба на вода.
    1 С, с. 561, 1867 г.
    ДХ 140.8

    Подходящи лечебни средства в санаториумите

    457. Според дадената ми светлина трябва да се основе санаториум, в който да не се използват лекарства *Във времето, когато е писано писмото, вече са били основани няколко адвентни санаториума. Очевидно е възникнала нуждата от експеримент със санаториум, в който да не се дават никакви лекарства, а да се използват единствено естествените лечебни средства. Това съвсем не означава, че Църквата на адвентистите от седмия ден отхвърля медикаментозното лечение, макар и да го препоръчва само в краен случай — бел.ред., а прости, подходящи методи за лекуване на болести. В това здравно заведение хората трябва да бъдат учени как правилно да се обличат, да дишат и да се хранят, как да се предпазват от болести чрез правилен начин на живот.
    Писмо 79, 1905 г.
    ДХ 141.1

    Препоръчваме в нашите санаториуми да се използват прости лечебни средства. Не насърчаваме използването на лекарства, защото те отравят кръвта. В тези здравни заведения трябва да се дават разумни съвети за начина на ядене, пиене и обличане, как да живеем, за да запазим здравето си.
    Ръкопис 49, 1908 г.
    ДХ 141.2

    459. Въпросът за здравната реформа не се пропагандира правилно. Простата диета, пълната липса на лекарства и допускането природата да възстанови пропиляната жизнена енергия ще направят санаториумите ни много по-ефикасни във възстановяване здравето на болните.
    Писмо 73а, 1896 г.
    ДХ 141.3

    Лечебна диета

    460. Прекалено честото и обилно ядене натоварва храносмилателните органи и довежда тялото до състояние на възбуда. Кръвта се замърсява и настъпват различни болести. Обикновено се вика лекар, който предписва някакво лекарство, облекчаващо пациента, но не лекува болестта. Лекарството може да промени болестните проявления, но истинската злина става десетократно по-голяма. Природата върши всичко възможно да освободи организма от насъбралите се отрови и ако бъде оставена да действа естествено, подпомогната от небесните благословения, като например чист въздух и чиста вода, резултатът би бил бързо и сигурно излекуване. ДХ 141.4

    В такива случаи болните могат да направят за себе си това, което другите не могат. Те трябва да започнат да освобождават тялото от наложения му товар. Необходимо е да отстранят причината. Постете за кратко време и дайте на стомаха възможност да почива. Намалете възбудата в организма чрез внимателно и разумно лечение с вода. Тези усилия ще помогнат на природата в борбата й да очисти тялото от отровите. Но обикновено хората, изпитващи болки, стават раздразнителни. Те не желаят да се подложат на ограничения и за известно време да страдат от глад...ДХ 141.5

    С пиенето на вода може да се постигне малко, ако пациентът не чувства необходимостта и от стриктно придържане към определената за него диета.ДХ 141.6

    Много хора живеят, като нарушават законите на здравето и са невежи за връзката между здравето и навиците на ядене, пиене и труд. Не осъзнават истинското си състояние, докато природата не започне да протестира срещу злоупотребите, от които страда, водещи до физически болки и страдания. Ако дори тогава болният започне да действа правилно и прибегне до простите, пренебрегнати от него средства — пиене на вода и правилна диета, природата ще получи нужната помощ, която е трябвало да й бъде оказана преди много време. Започне ли да действа по този начин, пациентът ще се възстанови, без да стигне до изтощение.
    ДД, т. 4, с. 133-135, 1854 г.
    ДХ 141.7

    461. В много случаи причина за болестта е невъздържаното ядене и най-голямата нужда на тялото е да се освободи от товара. В много случаи на заболяване най-доброто лекарство за пациента е да пропусне едно или две хранения, за да имат претоварените храносмилателни органи възможност да си починат. Неколкодневната плодова диета често е облекчавала умствените работници. Много пъти кратък период на пълно въздържане от храна, последван от просто, умерено хранене, е довел до възстановяване чрез естествените сили на природата. Въздържателна диета в продължение на месец или два би убедила много болни, че пътят на ограничението е пътя на здравето.
    СВЛ, с. 235, 1905 г.
    ДХ 141.8

    Стриктното въздържание — лек за болестта

    462. Когато лекарят установи, че пациентът страда от болест, причинена от неправилно ядене, пиене или от други лоши навици, и не го предупреди, наврежда на ближния си. Пияниците, маниаците, отдалите се на разврат хора — всички те са мотив за лекаря да заяви ясно и точно, че страданието е последица от греха. Онези, които разбират принципите на живота, трябва да бъдат усърдни в опитите си да противодействат на причините за болестите. Възможно ли е лекарят да остане спокоен, когато с болка наблюдава продължителната борба и всеки ден работи за облекчаване на страданията? Дали е добър и милостив, ако не учи на строго въздържание като лекарство срещу болестта?
    СВЛ, с. 114, 1905 г.
    ДХ 142.1

    Нужда от добра храна

    463. Лекарите трябва да бдят с молитва, осъзнавайки, че заемат служба с изключително голяма отговорност. Би трябвало да предписват на пациентите си най-добрата за тях храна. Необходимо е тя да се приготвя от човек, осъзнаващ важността на своята работа, защото създаването на качествена кръв изисква качествена храна. [Маслините като разслабително — т. 614, 615; целебната стойност на яйцата — т. 628, 629, 631.]
    Ръкопис 93, 1901 г.
    ДХ 142.2

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents